Tannkjøttproblemer

Tannkjøttbetennelse (gingivitt) kommer ofte av for dårlig renhold. Plakk (bakteriebelegg) som ikke blir fjernet vil kunne lage små lokale betennelser i tannkjøttet rundt tennene. Tannstein er også viktig å prøve å holde i sjakk for å unngå tannkjøttbetennelser. Dette vil tannlegen hjelpe deg med. Dersom du har fått en gingivitt vil den kunne forsvinne av seg selv så snart man har fått kontroll på renholdet igjen.

Periodontitt (pyrea) begynner ofte med gingivitt som videreutvikler seg i dybden og gir festetap for tennene. Dette vil etter hvert kunne føre til at tennene løsner. Det er viktig å presisere at dette er en prosess som går over relativt lang tid, og som man kan forebygge dels ved godt renhold.

Røykere har vist seg mye mer utsatt for periodontitt, så dette er en annen viktig faktor i sykdomsutviklingen.

Behandling av periodontitt tar sikte på å stoppe/bremse utviklingen av sykdommen. I denne prosessen er det svært viktig med pasientens egeninnsats på munnstell, og at man tar til seg de råd som tannlegen gir. Deretter foretas det en såkalt ”dyp rens” ned i tannkjøttlommene på alle tenner som er angrepet av periodontitt. Ved alvorlig grad av sykdommen må tannlegen foreta kirurgiske inngrep for å få renset godt nok, og for å legge forholdene best mulig til rette for pasientens eget munnstell.