Regelmessig undersøkelse av munnhulen

Forebyggende pleie er best
Det er ikke så lenge siden nordmenn bare gikk til tannlegen når man hadde tannverk, dvs hvis man hadde råd til det. For mange ble det i stedet kanskje smeden som måtte hjelpe til å behandle skaden Om man f. eks brekker et bein eller brenner seg, kjenner man via smerteimpulser at det er noe som ikke stemmer. Munnen kan også reagere på samme måte ved skade, dvs med verking. Men de fleste sykdommer som kan ramme munnhulen, kommer smygende. Symptomer, f. eks i form av smerte, merkes ofte først i sluttfasen og da er det ofte vanskeligere å behandle . At vi i Norge i dag har bedre tenner enn før er mye takket være at vi regelmessig går til tannlegen og lar oss undersøke. Vi kan da oppdage eventuelle uregelmessigheter eller skader på et meget tidlig stadium, og sammen kan vi gjøre noe med årsaken. Muligheten for å beholde tennene hele livet blir da mye større.

Helheten er viktig
En undersøkelse inneholder flere momenter. Helheten er viktig. Derfor vil vi vite om du tar noen medisiner og om du er under annen legebehandling. Med en sonde undersøker vi forsiktig tennene dine, noe som kan skrape og bråke litt, men det gjør ikke vondt. Med sonden oppdager vi eventuelle ujevnheter og hull.

Betennelse gjør ikke alltid vondt
Tannkjøttet og beinet rundt tennene titter vi også nøye på. Tannkjøttsykdommer er vanlig og de utvikler seg langsomt og er i begynnelsen relativt symptomfri. I dag kan vi imidlertid tidlig oppdage tegn på sykdommer slik at vi sammen, i god tid, kan forebygge og behandle de.

Ikke bare karies og tannkjøttsykdommer
Forskere har funnet ut at infeksjoner i munnen, f. eks periodontitt (tannløsning) kan ha sammenheng med andre folkesykdommer som hjerteinfarkt og slag. Man har også registrert at mødre med periodontitt føder barn tidligere og med lavere fødselsvekt. Vi vet ikke hvor sterk denne forbindelsen er, men det er alltid viktig å oppdage og behandle eventuelle infeksjoner så snart som mulig.

Muskler og kjeveledd kontrolleres også, særlig hvis pasienten har en tendens til å gnisse eller presse tenne mot hverandre – noe som ikke er uvanlig. At munnen angripes av kreft er derimot svært uvanlig, men vi ser også etter slike symptomer. Slimhinnen i munnen avspeiler ofte allmenntilstanden til hele kroppen. Derfor anbefaler vi, hvis vi skulle se noe mistenkelig, at pasienten oppsøker en spesialist for nærmere undersøkelser – bare for å være på den sikre siden. Moderne tannbehandling innebærer at vi sammen skal forebygge sykdommer. Skulle det bli nødvendig med behandling, skal denne settes inn så raskt som mulig.

En gang i året når risikoen for sykdom er liten
Hvor ofte vi anbefaler en undersøkelse avhenger av hvordan vi bedømmer risikoen for sykdommer hos pasienten. Normalt rekker det med en gang i året, men av og til kan det være behov for flere besøk. Regelmessige undersøkelser er en forutsetning for å kunne oppnå vårt øverste mål, nemlig at pasientene skal kunne beholde sine egne tenner hele livet.