Hvordan forebygge hull i tennene?

Renhold
Mange faktorer spiller inn når det gjelder å forebygge hull i tennene. For det første er det viktig med et godt renhold. Rengjøring av tennene tar sikte på å fjerne plakk og syreproduserende bakterier fra tennene. Samtidig fjernes matrester som bakteriene kan bruke som næring. I tillegg til grundig tannbørsting, bør man og daglig holde det rent mellom tennene. Rommet mellom tennene utgjør ca.25% av tannflatene. Du legger dermed igjen mer enn 25% av matrestene og bakterier hvis du ikke gjør rent der. Hva man bruker her er avhengig av hvor tett tennene står, man kan bruke tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster. Vi kan hjelpe deg med å finne ut hva som er best for deg.

Kosthold
De syreproduserende bakteriene bruker sukker som næring. Man bør derfor ta hensyn til dette når man spiser og drikker. Dette for å redusere mengden sukker i kosten. I tillegg bør man ikke småspise mellom måltider, da dette vil medføre oftere syreproduksjon, og dertil nedbrytning av tannen.

Fluor
Fluor styrker tannemaljen og er derfor viktig i forebygging av karies. For mange kan det være tilstrekkelig å bruke tannkrem som inneholder fluor, mens for andre vil det være absolutt nødvendig med ekstra fluor. Dette kan man få med for eksempel fluortabletter, fluorskyll eller via pensling med en fluorlakk hos tannlegen.

Det er også andre faktorer som er avgjørende for hvor lett man får hull i tennene. Slike faktorer kan være spyttets evne til å nøytralisere syre (spyttets bufferevne), mengden spytt man produserer, samt hvilken  bakterier man har i munnen.